nedelja, 23. marec 2014

Banjška planota, 903 m, 16.3.2014

»Vabim vas tudi, da se udeležite naslednjega izleta Planinskega društva Medvode, ki bo na Banjšice!« zveni prijazno povabilo s prvega sedeža avtobusa. Ja, itak gremo, tu pa še nismo bili. Super! Kam pa gremo to, pravzaprav? To zadnje se vprašam bolj zase.

Vprašanje najprej poleti na najbližjega sorodnika. Ki nima pojma. No, malo mi je lažje, ampak pomaga pa nič kaj dosti. Še na glas ne upam povedat, da se mi niti sanja ne, kje bi to lahko bilo. Menda je v Sloveniji? Halo, kdo nas je imel zemljepis v šoli?! Najbrž od tam ni nobenega politika, pa vetrnih elektrarn tudi nočejo postavljat tam, ni bilo žleda in ni bilo plazov. In potem jih ni.

 
Lotim se sistematično. Google vse ve. Tokrat je zadetkov tako malo, da me počasi mineva sram zaradi mojega očitno pomanjkljivega znanja. Pojavi se prva asociacija: Banjška in Trnovska planota. O za tole ta zadnjo pa vem, kje je. Tam nekje okrog Predmeje, Čavna in Golakov. Zdaj vsaj vem, kje na zemljevidu iskati.

Vtipkam kraje iz opisa izletov. Morete mislit: nič! NIČ! Meni je poznan le Zaškol in ko odtipkam tega se v enem edinem zadetku prikažejo še drugi. Pa še vedno ne znam priti tja z avtom. Sicer pa, kaj bi bila tako natančna. Saj nas bo peljal avtobus, drugo bom pa tako videla. Tam nekje proti Čepovanu gremo.

Ko zjutraj speljemo s parkirišča se naštimam za ovinek v levo. Ja, pa ja. Na desno zavije avtobus, proti Ljubljani. No, tudi prav. Naslednje vprašanje: zakaj smo se pa trije vozili v Medvode, če bi nas lahko v Šentvidu pobral avtobus? Bošti ve odgovor, kar vprašajte ga.

Malo bolj jaso postane kam gremo, ko besedo povzame Vili. Tisto o planotah je bilo prav. O slabi poznanosti tudi. Da bo bolj v dolžino kot v višino, tudi. Vse drugo pa je novo.

Peljemo se skozi Novo Gorico in pred Solkanskim mostom zavijemo desno na Sveto goro, znano romarsko središče. Pa tudi mimo odcepa za Sveto goro se peljemo, nedelji navkljub (odpusti nam naše grehe, ti že veš, kaj delamo). Sledimo oznakam za Banjšice, ki so kraj in niso.
»Je kraj in ga ni in je dal ime veliki planoti, ki jo objema od ene strani v velikem loku med Sv. Lucijo in Solkanom Soča, od druge strani pa jo robi lepa Puštalska in Čepovanska dolina, ki se ob Velem vrhu spusti čez sedlo do Idrijce, hiteče proti Soči. Banjšice Svetega Duha!« (Joža Lovrenčič)  (Khm, meni to čisto nič veliko ne pove.)                                                               



Parkiramo takoj ob rumeni krajevni oznaki za kraj Banjšice, par metrov naprej pa je še ena oznaka za kraj, le bela: Lohke. Naše izhodišče in cilj danes. Na levi je parkirišče, dovolj veliko za avtobus in za vseh 35 planincev. Pol se jih takoj raztepe po okoliškem grmovju, kar se po dveh urah vožnje spodobi. Ne zaradi malin.

Da boste naslednjič, ko boste slišali za Banjšice suvereni in se bo drugim nevednežem zdelo, da ste od tam doma, najprej nekaj o krajih tu okoli. O njih tudi na www.hribi.net nič ni najti.
 
Banjška planota je robna dinarska planota, ki leži na zahodu Slovenije med Čepovansko dolino, spodnjim tokom reke Idrijce ter Sočo med Mostom na Soči in Novo Gorico na višini od 600 do 1071 m. Banjšice so kraj v osrčju Banjške planote, katerega sestavlja kar 16 zaselkov in sicer: Lohke, Bucki, Humarji, Ošlakarji, Rob, Luže, Mrcinje, Draga, Podgrič, Trušnje, Podlešče, Raven, Breg, Krvavec, Kuščarji, Mokrini.V Sloveniji je kraj z imenom Banjšice samo ena edina razpotegnjena vas z veliko zaselki. A povedati moramo, da so naše Banjšice dale ime še enemu, sicer večjemu in po prebivalstvu številčnejšemu kraju, ki leži v občini Latina v Italiji in nosi ime Borgo Bainsizza. Prijateljstvo med krajema teče že kar nekaj let. Ena izmed akcij tega prijateljevanja, je tudi »Drevo za mir«. Pred božičnimi prazniki banjškarji posekamo in transportiramo smreko, katero se postavi na osrednjem trgu v Borgo Bainsizza, le-ta jim za božično novoletne praznike krasi trg. Mogoče se bo to komu zdelo nič nenavadnega, a v pokrajini Lazio ne rastejo smreke in tako so za novoletne praznike tam okrasili palmo.(povzeto po googlu)

Na planoti so brezna, vojaško pokopališče, nekaj sirarn in menda ena oštarija. Razen slednjega nismo našli ničesar. Pa iskali, razen slednjega seveda,  tudi ne, čisto po pravici povedano. In skoraj ves čas, takrat, ko smo se vzpeli pa na kakšen grič pa zagotovo, smo videli Sveto goro. Malo bližje, malo bolj daleč, a neprestano. Če bi zjutraj vedeli, da je gostilna za ovinkom, kjer smo parkirali, bi se odhod zagotovo zavlekel. Tako pa nas je Vili pustil v nevednosti  in smo lahko odrinili na pot takoj.

Čez cesto in na travnik, pa malo v breg do prvega kolovoza. Nobene oznake sploh. Na kolovozu v levo in na prvi greben, ki je hkrati že prvi vrh, Sleme po imenu. Z 800m ni najvišji današnji vrh, več ali manj bomo valovili na tej višini. Sto gor, sto dol. Nekajkrat.

 Do naslednjega vrha je pot očitna, tam stoji oddajnik in klopca, reče se mu pa Kuk. Čas za malico in počitek. Hoje še ni bilo dosti, vožnje pač. In smo že lačni.
Od tu naprej se občasno najdejo tudi markacije. Več pa je majhnih lesenih tablic, ki usmerijo, kamor si želiš. Odločilno pri tem je, da veš, kam hočeš, sicer nič ne pomaga. Obstaja zemljevid Goriško, morda je na njem kaj več, a jaz ga nimam. So pa nekateri zelo dolgo gledali vanj in spraševali, kje smo.

Takole so si sledili za Kukom potem vrhovi (če boste kdaj šli, vam bodo potem tiste tablice z oznakami) prišle prav: Zgorelec (876m), Vetrnik (903), pa dve vasi Mrcinje in Trušnje. V slednji je po 13 km padla odločitev, da gremo v Lohke in ne proti Zaškolu, ker je bilo pohajanja dovolj. Nič prav preveč zanimivega se ni obetalo,česar še ne bi videli.









Zgorelec, posebej pa Vetrnik sta simpatična, skalnata vršička z lepimi razgledi.
Malo je le ponagajal razgled. Vreme je bilo sicer prav lepo, a vidljivost kljub temu slaba in se tisti ta beli vršaci, ki bi morali stati v zadnji vrsti, niso pokazali. Se je pa zato lepo videl mehek, travnato valovit svet Banjške planote, na redko posejan z gručastimi vasicami. Poosebljen mir.

 


Ljudje v teh koncih živijo od zemlje in konjev, verjetno. Konjičev je bilo res veliko in en, še posebej razigran, nas je vročekrvno pozdravljal z dirjanjem in hrzanjem po svojem velikem posestvu. Nadpovprečno družaben si je potem poiskal izhod iz ograde in se nam pridružil na poti do avtobusa.




Razprave udeležencev so se čisto preveč začele vrteti v smeri klobas, zato ga je Marjan odpeljal nazaj k njegovim. Še za enega konja v avtobusu res ni bilo prostora.

Pred odhodom smo še malo posedeli, v gostilni pri Žbogarju. Morda ima kaj skupnega z Vasilijem Žbogarjem, našim jadralcem, saj je njegovih slik v notranjosti veliko. A ni pomembno. Pomembno je, da so imeli kavo in pir. Mi pa še nekaj časa, da si kaj povemo, za kar prej ni bilo časa.

Tako je minil lep sončen dan, ki je potolažil radovednost in zapolnil črno luknjo v znanju o Banjšicah. Nobena vratolomna tura ni bila, morda pa se bomo kdaj v te kraje še vrnili. Idealna bi bila tudi za kolesarje, se mi zdi.

Doma me je pozdravila moja Ajša. Bil je to zadnji izlet, ko me je doma čakal njen mahajoči repek in žareče očke. Naslednji dan, 17. aprila  se je za vedno poslovila od nas. Moja ljubica, ki je nikoli ne bom pozabila.



Tehnični podatki:
Višina: od 600-900
Višinskih: 575m
Trajanje: 5,3 ur

Km: 13.34

Ni komentarjev:

Objavite komentar