sreda, 12. marec 2014

Gradiška tura, (793m), 12.3.2014,


Na Primorskem so vinogradi, pa sadovnjaki in Nanos in Čaven. Pa vino in oljke, kakšna brika s košaro breskev ali češenj, skratka vse milo in toplo in nežno. Nič zobato. Le malo oglato.





 Ko se prvič srečaš z Gradiško turo pade vilica s tečajev. Tista vilica, ki drži spodnjo čeljust. Kako vraga se je pa to skalovje tu znašlo? Pa ne le skalovje, železje na njem, na nekaterih mestih predrzno izpostavljeno in postavljeno navpik.

Na zavarovane poti nevajenega pohodnika bo pot naredila silen vtis, še potem, ko jo bo, že prehojeno, pogledal s parkirišča. Nemogoče, tam pa že nisem lezla, je enkrat rekla prijateljica Kim. In dodala: »Dobro, da mi nisi tega pokazala preden smo šli gor. Ker ne bi šla.«  In ker ni vedela, kam gre, je ni nič skrbelo, razen, da bi jo morda kakšna burja odtrgala od jeklenice. Kar pa se tudi ni zgodilo
.

Prvič sva ta svet raziskovala z bratcem, potem sem bila tu še večkrat. Običajno vsaj dvakrat na leto, tudi ko se človeku zahoče malo skalc takrat, ko je povsod drugje še sneg. Prvič sva junaka lezla brez samovarovanja, pa tudi kadar sem šla sama je bilo vedno tako. Zdaj pa moram, da ne poslušam predavanj, na sebi vlačit pač še tisti dve kili samovarovanja.  No, za začetnike in prvič ga priporočam vsem. Potem pa pač po želji in občutku.


A kje to je? Ime Gradiška tura izhaja iz vasi, nad katero je izhodišče in se ji reče, morte mislit, Gradišče. Iz avtoceste Ljubljana Nova Gorica zavijemo na izvozu Vipava, potem pa takoj na začetku Vipave zasledimo smerokaz za Gradiško turo na desno. Samo še sledimo cesti, ki pelje v vas, se vzpne in pripelje na veliko parkirišče poleg teniškega igrišča, bifeja in tudi campa v poletnih mesecih.

Gradišče je tudi rojstni kraj moje (bivše) tašče, mimogrede. Po moje ni in še vedno ne ve, kakšno pot imajo napeljano nad glavo. No, je pač ni zanimalo. Se mi vse zdi. Ali pa je morda  vedela, da tam nekje poteka Furlanova pot, tako ji je namreč uradno ime, posvečena Fricu Furlanu, kot piše na tablici na začetku.
Tole sem našla o Gradiški turi:





»Pobudo za postavitev plezalne poti na Turo je dal takratni predsednik Planinskega društva Vipava Otmar Černilogar, ki je bil tudi edini planinec v vipavskem društvu z alpinističnim znanjem. Skupaj s Tonetom Sezanovim sta nekajkrat preplezala stene nad Gradiščem in določila smer. Prvi poskus so opravili kar mladi navdušenci z vrvi, kmalu se jim je pridružil Črnilogar, ki je že prvi dan, navezan s kobro, začel vrtati luknje za kline. Nekoč je dejal: »Kline sem zabijal v razdalji, kakor je bila primerna za moje telo, zato me še danes zmerjajo manjši ljudje, da se težko popnejo od enega do drugega. Na vrhu zavarovane poti sem tudi v skalo zvrtal luknjo, ki ji pravim daljnogled za Vipavo. Kdor skoznjo pogleda, natančno vidi razglednico Vipave.  Vrtanje lukenj je trajalo več mesecev, nato so luknje s klini zalili s cementom in napeljali vrv. Nadelava je zahtevala več kot 1200 ur dela, navrtanih je bilo 77 lukenj in zabetoniranih prav toliko klinov. V te kline je bilo napetih 170 m jeklene vrvi. Cela pot do vrha ture je tako trajala tri četrt ure. Na vrhu so postavili skrinjico z vpisno knjigo in žigom.Plezalna pot je bila 15. junija 1969 izročena v uporabo planincem. Poimenovali so jo po Fricu Furlanu, velikemu ljubitelju gora, ki se je 11.2.1952 ponesrečil v stenah Ture.

Ko je bila plezalna smer v Turi končana, je Černilogar predlagal izgradnjo panoramskega odra. Tako se je začelo. Temelje so betonirali, grmovje posekali, pustili pa so hrast. Železno konstrukcijo je pripravil Janez Žorž iz Podrage. Most je bil zgrajen maja 1971. Most so poimenovali Gnezdo. Ime je prišlo nekega dne, ko je Tončka Polak med deli ogledovala okolico in iznenada vzkliknila: »Glejte, gnezdo«. To ime se je panoramskega mostu kar prijelo.
Poleg plezalne poti je čez Turo tudi pohodniška pot, ki ni tako alpinistično zahtevna, a je še vedno strma in neprestano ponuja pohodniku pogled na Zgornjo Vipavsko dolino.« (s spletne strani Gradišče pri Vipavi)

Tako, zdaj bo to ostalo tu zapisano, da bomo vsi vedeli.

Še nekaj je prijaznega na tej turi. Potem, ko razmigaš ramenski obroč in okrepiš roke ter, po vsakokrat krajšem delu, izplezaš na konec zavarovane poti, čaka še kakšne po urice običajnega vzpona. Na vrhu ture je vpisna skrinjica, žig in krasen razgled.

Od tu naprej si prepuščen domišljiji. Lahko greš po isti nazaj. Mi smo to naredili enkrat s celim PD. Ne kar tako, temveč za trening, ker smo se spravljali na ferate v Brento. In tam je zaželeno, da znaš po feratah tudi dol, ne le gor.

Lahko izbereš vzporedno pot, ki se odcepi pred začetkom na zavarovani del. Še nisem šla, ni pa kaj posebnega pravijo, razen strmine.

Lahko greš naprej, do Abrama na primer, gledat ubogega medija, ki ga imajo tam v kletki že dolgo časa. Pa od tam naprej kar na Nanos, na Plešo. Dolga. Prisežem. Ne vem, če sem bila kdaj že tako crknjena kot takrat, ko sva se z bratcem šla to romanje. Čeprav dopuščam možnost, da je bil problem v glavi, ki je turo zaključila po plezalnem delu. A poti ni hotelo biti konec. Sploh.

Lahko se na planoti, po kakšnih 15 minutah od vrha, obrnete za tablico Plaz v levo. Lepa potke vas krožno pripelje nazaj na izhodišče. Ali pa greste mimo tega smerokaza naprej, do ceste, potem pa skušate najti pot čez Konja, ki vas ravno obratni smeri kot tista čez Plaz prav tako pripelje nazaj na parking. Pa še cerkev Sv. Miklava (Miklavža) si lahko ogledate vmes.

Torej, hoje je točno za toliko, kot se vam ljubi hodit. Od treh do šestih ali celo osmih ur dela imate tam okoli. No, lahko tudi več, če se boste kje zgubili. Ali manj, če vas zaloti medo, potem se bo vaša potovalna hitrost zagotovo povečala. In brundiji na Nanosu tudi so.

Ko toliko izveš o skalah okoli Gradišča, se ti že hodit ne da več, ne?  Bog ne daj, zamudili boste prav lepo pohajkovanje. Tako kot bi ga mi, če se za 8. marca ne bi spravili ne te konce. Tokrat je bil idejno vikend Matejin, da ne bo vedno predavanj o tem, da njena nikoli ne obvelja. Obveljala je za dva dni celo, ne le za enega.

In bilo nas je za en avtobus. No, pravzaprav niti ne, ampak za več kot en avto nas je pa bilo. Štiri deklice in dva dečka, različno govorečih  (skoraj noben ni govoril slovensko, so se pa zato mešali štajerščina z gorenjščino, čez vse pa je prevladovala zasavščina, ali kako se že tistemu jeziku z mat kurba na začetku reče.

Štrije smo bili suvereni (ko mat kurba), dve pa zelene (ravno tako kot ista mat od prej), saj sta se pripravljali, že od jutranjega stranišča naprej, na krst po jeklenicah. Niti ni bilo prevelike panike, prav gostobesedni pa tudi nista bili.

Dostop do začetka zavarovanega dela je relativno kratek in nič naporen. Potem se pride do klopce in od tam naprej se svet postavi pokonci. Za začetek se je treba opremit z vsem, kar je v ruzaku. Še dobro, da je zraven Boštjan, sicer bi bili novinki kaj čudno zvezani. Še čelade na glavo, postavitev formacije in ajde u skale.

Prvi metri Gradiške so za moj okus najbolj zahtevni, kar je prav. Morda pa koga, ki bi sicer kasneje imel težave, odvrnejo. Boštjan spredaj razlaga teorijo, za njim se vsak znajde, kakor se pač znajde s stopi, oprijemki, prepenjanjem in podobnimi sitnostmi. Ko razlaga pravilo treh točk, mi visimo na eni roki ali eni nogi, saj je vse drugo zasedeno. Kako pa se lahko držiš z dvema rokama, če pa obe rabiš za prepenjanje tistih štorastih klem? No, povejte, kako?

No, mentor ni videl o naših treh točkah nič kaj veliko, nam pa je uspevalo lezti za njim brez posebnih sitnosti in čisto prehitro smo bili v »Gnezdu«, razgledišču sredi stene. Vajenki Mojca in Sanda imata že tiste vročične oči in velike nasmehe, značilne za prve ugotovitve, da je tovrstna telovadba silno zanimiva in fajn, drugim pa tudi ni nič manj všeč, čeprav ni prvič. Ja, so stvari, ki so nam všeč, tudi ko jih že večkrat ali celo velikokrat delamo, ne da?

Po kratkem zabušavanju nas čaka najzanimivejši del, t.i. raz. Od daleč zgleda kot rezilo noža, nad gladkimi stenami se jeklenice vzpenjajo strmo proti nebu. Ko si tam, sploh ni tako grozno, niti raz ni le rezilo. No, vrtoglavosti tam pač ne sme biti, če pa s tem ni problemov, je vse skupaj en sam užitek. S to napako, da je čisto, povsem in pa absolutno (po Bratuškovi) prekratek.

In ko zlezemo iz zavarovanega dela, bi še. Vsaj še enkrat toliko, če bi se dalo še dvakrat. Kar prehitro mine in vsakič je krajši ta zanimivi del. Zlezemo iz opreme, kar žal nam je, ko gre spet vse nazaj v nahrbtnike. In potem seveda do vrha Gradiške ture, še dobre pol urice, sledi analiza. Zlasti vajenki  imata okrog tega precej dela.

Na vrhu piha (ja, itak smo na Primorskem), zato najdemo malo »sence« od vetra. Mojca potem odpre svoj mali nahrbtnik in lej jo zlomka, ven privleče pol kleti klobas. Takih suhih, pa žemljice… Povem vam, niče ni pljuval ven. Še dobro, da ji je to uspelo zvleči čez zajle, škoda bi jh bilo…

Vračamo se čez Plaz. Seveda je treba tudi nanj, kar je, roko na srce, neznaten zavoj z glavne markirane poti. Pa se splača. Plaz, ki ni nič podoben plazu, je prvovrsten razglednik na Vipavsko dolino, skoraj do Gorice nese. Ker je toplo, se nam pač nič ne mudi.

Obvezno rundo si privoščimo v bifeju na parkirišču, kjer je že vse v znamenju vikenda Tura, ko se zberejo tu plezalci. Ah seveda, pozabila omenit. Tu ni le ena zavarovana pot, tu je še vrsto nezavarovanih poti, plezališč, ki nudijo užitek tistim, ki si vrvi vsakič sproti sami vlečejo po skalah.

Fanta sta se za 8. marec res potrudila. Niti enkrat nista rekla, da katera od nas nima prav. Ali pa je bilo zato, ker smo bile dvakrat v večini? No, kakorkoli že, dan je bil lep, prijazen, zabaven in vse je šlo, kot je treba.  Sicer pa, s pravimi ljudmi na pravem mestu, kaj pa lahko gre narobe?

Tehnični podatki:
Višina: Okoli 793m
Višinska razlika: 609m
Čas: 4,45ur (z doooolgimi pavzami)

Km: 7,9

Ni komentarjev:

Objavite komentar