sreda, 25. junij 2014

Debela peč, 2015m, 21.6.2014


Gora, na kateri je vsak, ki je vsaj malo hodil v hribe, že bil. Za to obstaja kar nekaj razlogov. Preseže magično višino 2000m. Višinske razlike je relativno malo. V dveh uricah hoje prilezeš na enega lepših razglednikov (enkrat moram najti goro, za katero to ne piše). Nanj je mogoče poleti in pozimi. Pot ni zahtevna v smislu vratolomnih prepadov, strmih grap in podobnega, česar nekateri ne marajo. Če ravno ne greš po alpinističnih smereh. Tudi te namreč ima. Skratka, dream hill.


Večina se je loti iz Pokljuke, kjer je mogoče do izhodišča pri Rupah v kopnih ali snežnih razmerah(večinoma)  z avto. Do Medvedove konte se pozimi z avtom običajno ne da, pa tudi do planine Klek ne. Če je veliko snega se konjička pusti nekje na glavni cesti proti Rudnemu polju malo naprej od odcepa za Šport hotel in se delček poti več kot poleti gre peš. Ker pa se gre čez lepo planino Zajamniki, ni hudega. Romantična, bi rekli romantiki.

Da se turi iz Krme. Po kovinarski poti, ki je speljana po severnih pobočjih, a zagotovo ne Debele peči ali Brda, verjetno Lipanskega vrha, saj na dan prikuka na Pokljuško stran ravno tam nekje. Imam jo v spominu kot strmo. Zelo strmo. Morda tudi zato, ker je bila na vrsti po neuspešnem iskanju lovske poti, ki se na Debelo peč začne pri WC-ju Kovinarske koče. Po 300 m premagane višine sva šla takrat z bratcem nazaj na dno in ponovno navzgor po kovinarski poti. Pa nisva šla na Debelo peč. Na Triglav sva šla. U kolk je bil deleč….

Danes kakšen tak podvig ni bil v mislih. Tudi Debela peč najprej ne. Iskala sem nekaj manj zahtevnega, ker se je v nedeljo obetala precej dolga tura. Ko sem listala po možnostih sem se v hipu spomnila planine Klek pod Debelo pečjo, ki mi je že večkrat pritegnila pogled na kakšnih slikah s poti znancev, ki tudi hodijo naokoli. Tu pa še nisem hodila. Nedopustno.

 
Žepe si napolnim z listki polnimi napotkov, še najbolj zanimiv zgleda pristop z avtom. Tako kot je zapisano, ne bova nikoli našla. Zanesem se na to, da običajno v živo ni tako komplicirano in da imam družbo, če se zgubim. Bova pa taborila in štela medvede po pokljuških gozdovih, če ne bova našla ne tja ne nazaj. Brane je bil nad idejo seveda navdušen.

Kot rečeno, običajno je napisano bolj komplicirano, kot je. Je pa res, da so gozdne ceste potegnjene visoko in da ni le ena, da se cepijo. Proti Medvedovi konti ni bilo težav, tudi prvi odcep, kjer gre cesta za konto levo na Klek pa desno, je lepo označen. Potem je dobro odpreti oči. Tudi po opisu nekaj kilometrov ni treba nikamor zaviti. Težava je le, ker se je včasih okoli zaviti treba odločiti ali zavijaš ti, ali gre cesta tako.

Na dvomljivem razcepu na drevesu opaziva rdeč P in puščico in ji slediva rahlo v desno. Še kar nekaj časa se peljeva, ko opazim belo rdečo tablico visoko na drevesu, ki usmerja levo za Debelo peč. Zavijeva levo na novo gozdno pot in ko me že skrbi, da sva zašla, zagledava planinske tablice. Več kot 10km je te poti z odcepa z glavne ceste.



 
Pogumno zakoračiva v neznano in preden se utrip pospeši, sva že na planini. Všečna je. Čisto v začetku stojijo tri hiške, ena od njih je naseljena in majhen pes se lajajoč prikadi v pozdrav. Za njim hiti razlagati lastnik, da ni hud, pa mu ni bilo treba. Že na kilometer se vidi, da gre za prijazno pasjo dušo. V začetku planine so markacije bolj redke, treba se je držat desne strani planine, se malo spustiti po klančku navzdol, potem pa jih hitro spet  ujamemo. Na dnu planine sta še dve hiški in napajalnik, ki pa je bil danes prazen. Ne krav ne vode ni bilo.

Planine so za zgubljanje najboljše. V opisu piše, da je treba na drugi strani v macesnov gozd. Problem je, ker je kar nekaj poti speljanih na drugi strani v gozd in bi lahko vsaka bila dobra. Zato oba napenjava oči, kolikor se z dioptrijo pač da in skoraj hkrati tam čez v gozdu, kakšnih 5o m naprej in malo višje, opaziva veliko markacijo na drevesu. To bo to.
  Pot je potem ena sam prijaznost. Nežno se dviga skozi macesnov gozd in precej na novo je markirana. Po urici prijazne poti pridemo na travnik. Desno nas tablica kliče na Debelo peč, levo vabi na Lipanco. Tam se odločim, da greva poiskat t.i. »staro pot« na Debelo peč. Ki je tudi markirana, piše v opisu. Le malo starejše markacije so.

Tako greva še naprej lepo v zložnem klančku proti Lipanci in iščeva mesto, kjer se na desni strani odpre in na kamnu puščica kaže Debelo peč (prav opis). Ni treba povedat, da je krajev, kjer se na desno odpre več. Zato je vsak deležen rentgenskega preiskovanja skal. Pa nikjer nič ne piše. Čez kakšnih 15 minut se ustaviva za požirek. In ko vlečem iz flaške mi oko obstane na skali, kjer piše Lipanca.
 Včasih izkušnje pridejo prav. Če piše Lipanca, že piše z razlogom, saj kakšnega razcepa ali druge potke ni videti. Ali pač? Ozrem se desno po nekakšnem strmem melišču z debelimi kamni in redkimi drevci in zagledam bledo markacijo. In pod nogami kamen (ni ravno balvan, bolj skalca je) kjer le slutiš, da piše Debela peč.

Takoj je videti, da je pot res stara. Ne le stara, zapuščena je. Sploh je ni videti. Zakorakava v skalovje in skušava slediti markacijam. Res so slabe, sem in tja je na skalah bleda rdeča lisa. Še najbolje je skušati slediti smisel poti in ta je: Gor! In gledati tudi malo dol, pod noge, saj je teren podoben raju za kače.

Smer (ne pot) vodi ves čas strmo gor, usmerja se v ozke prehode med ruševjem, kjer je potka še najbolj vidna, potem se spet razširi in izgubi in tišči v nov prehod visoko nad teboj. Slabe pol ure grizeva strmino in prineseva noter vse, kar nama je bilo prihranjeno od planine do sem. Ponekod je tako strmo, da pridejo prav tudi šopi trave. Ocena: ni nujno, da jo še kdaj ponavljam, dol pa sploh ne.

Potem stopiva na pot, ki je spet lepo markirana. Tisto, ki sva jo ignorirala na travniku. Ta je lepša, a do vrha je še precej strmo. Ni pa daleč. Upehana stopiva na rob, s katerega se vidi daleč dol pod noge v Krmo in le nekaj korakov je še do skrinjice na vrhu.

Vreme se je v dveh urah precej spremenilo, napovedi seveda ni podobno, z malo pesimizma bi človek skoraj čakal dež (Brane že išče vetrovko). A ker to nisem, vem, da ne bo padalo. Ni pa bilo najlepših razgledov. Pa kaj bi to. Z Debele peči jih znam že na pamet in še jih bo prilika priti iskat. Ker pa je hladno, ne posedava preveč. Le toliko, da se utrip izravna in sapa unese. Pa da Brane pohrusta piškotke, za močko.

Nazaj greva po isti poti do stika s staro potjo. Še dobro, da nisva delala kroga obratno. Pot nadaljujeva po tisti običajni poti. Precej lepša je kot stara pot, je pa treba v povratku kakšnih 50 do 70 višinskih metrov nazaj v breg. Pot se začne dvigati nazaj na Klečico, čeprav njen vrh markirana pot spusti. Pa tudi kakšne stezice gor nisem videla, ali pa sem se začela prepozno ozirat.

Strmina potem počasi popusti in od travnika naprej je vse spet lahkotno pohajkovanje. Nekaj metrov je treba še nazaj v klanec na planini, a planina je sedaj tako cvetoča, da se po njej prav obirava, ter klanca sploh ne opaziva. Fotoaparat hoče svojo hrano in tu jo je v obilju.

Na splošno se mi je pot prav dopadla. Takole po tednu dni je nekaj romantike celo v tisti strmini stare poti. Ja no, če pa je zanimivo iskati na novo v upanju, da boš našel kar iščeš in ne težav. Tudi precej bolj  samotna je kot avtocesta preko Lipanske planine. Midva nisva srečala nikogar, razen srečnega psa na planini Klek in možaka, ki je spadal k psu.

Rožice pa… Bilo jih je tako na gosto, da so lahko rastle le še tiste, ki gredo v višino, ker je bilo po tleh že vse polno. Vse kombinacije so bile na voljo, od belo rumenih do lila vijoličnih. Vedno se vprašam, kakšen smisel ima mučiti rožice doma, če pa tu tako lepo rastejo v najlepših  vrtovih.

Tudi to je eden od razlogov, da se bo doma atrij ravnokar zarasel. Pa to, da se je Brane odločil letos imeti letino fig, kar pomeni, da se je figa razrasla že skoraj k sosedom (v višino in v širino). Le na njih ni razen listja videti še ničesar… Pač, strigalice.

Tehnične podrobnosti:

Višina: 2015
Višinska razlika: 613
Čas: 4 ure
Km: 7,5

 

 

 

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar